لوستر و آویز
انواع لوستر و کاربرد آن در دکوراسیون داخلی
لوسترها یکی محبوب ترین تجهیزات نورپردازی داخلی هستند. اگر به درستی انتخاب شوند، می توانند به تنهایی در تحول دکوراسیون خانه ها نقش مهمی ایفا کنند. اما در زمان خرید لوستر، تنوع در رنگ و لعاب و درخشش آن ممکن است باعث شود که نتوانیم مدل مناسب با سبک طراحی خانه خود را انتخاب کنیم. به همین دلیل، در این مطلب از سیتی لایت قصد داریم انواع لوستر بر اساس مدل، سبک، روش نصب و جنس بدنه آن را به شما عزیزان معرفی کنیم تا بتوانید بهترین انتخاب را بر اساس سبک دکوراسیون خود داشته باشید.
لوستر چیست؟
لوستر یک وسیله است که برای نگه داشتن چندین عدد لامپ استفاده می شود و اغلب به صورت ثابت بر روی دیوار یا سقف نصب می شود. این وسیله یک ابزار بسیار محبوب در نورپردازی داخلی ساختمان است و نور مناسبی را منتشر می کند. بعضی لوسترها تعداد محدودی لامپ دارند در حالی که بعضی دیگر صدها لامپ را در خود جای می دهند. برای مثال، بزرگترین لوستر کریستالی جهان دارای 750 عدد لامپ است و وزن آن حدود 4.5 تن است. این لوستر ابتدا به عنوان هدیه از طرف ملکه ویکتوریا بود و اکنون در کاخ دلمه باغچه استانبول نگهداری می شود.
نقش استفاده از لوستر در دکوراسیون داخلی و خارجی
لوسترها انواع مختلفی دارند که مدل آنها در طول زمان با توجه به نیازها و نوع دکوراسیون و سلیقه افراد تغییر کرده است. معمولاً لوسترها پس از چیدمان کامل دکوراسیون یک مکان، باتوجه به کارکردشان انتخاب میشوند. یک انتخاب مناسب در بین انواع لوستر به عوامل مختلفی بستگی دارد که یکی از مهمترین آنها سلیقه شخصی افراد است.
هر کس میتواند باتوجه به علاقه خود و همچنین کارکردی که برای مکان موردنظر خودش در نظر دارد، به همین منظور، در کنار سلیقه، باید به استانداردهای طراحی داخلی هم توجه داشت. به عنوان مثال، اگر در خانهای که سقف کم ارتفاع دارد، لوستر بزرگ و پرحجم قرار دهیم، خانه را از آن چیزی که هست کوچکتر و دلگیرتر نشان میدهد. یا اگر در مکانهایی که نیاز بیشتری به نور وجود دارد، مانند لابی ساختمانهای بزرگ و هتلها، لوستر کوچک و ظریف قرار دهیم، ممکن است محیط جلوه کمتری داشته باشد.
همچنین توجه به انتخاب لوستر برای محیط باز یا بسته هم حائز اهمیت است. مثلاً برای محیطی که سرپوشیده نیست حتماً باید از لوسترهای چوبی استفاده شود زیرا لوستر کریستالی برای محیط باز مناسب نیست؛ اما بازهم باتوجه به دکوراسیون و محیط انتخابی موردنظر می توانیم تنوع و خلاقیت بیشتری برای طراحی و قراردادن لوستر خرج کنیم. اگر با شناخت کافی و مشورت با افرادی که در این زمینه تخصص دارند لوستر مکان موردنظر را انتخاب کنیم می توانیم از بسیاری از ایرادهایی که باعث می شود محیط عیب ناک به نظر برسید جلوگیری کنیم
از نکات ریز اما قابل توجه در هماهنگی لوستر با محیط نیز می توان به انتخاب رنگ نور لامپ درون لوسترها اشاره کرد که باید با رنگ های دیوارها و دکوراسیون محیط هماهنگ شود و به گونه ای نباشد که به مرورزمان چشم را بزند یا باعث خسته شدن چشم و ذهن از محیط اطراف شود.
رنگ نور در لوسترها
در ساخت لوسترهای کلاسیک از چراغهای زرد و قرمز استفاده میشد، اما امروزه با طرحهای نوین، لوسترهای برق کشی شده و نور آنها هم مدرن شده است. یکی از ملاکهای مهم برای انتخاب لوستر، میزان نوری است که در آن استفاده میشود. لامپهای LED و CMF یا کممصرف در لوسترها نصب میشوند. مزیت مهم لامپهای LED، طول عمر آنها است و همچنین خاموش و روشن کردن آنها برخلاف لامپهای رشتهای تأثیری روی طول عمر آنها ندارد. همچنین، لامپهای کممصرف نیز از جمله لامپهای پرتولید هستند که نور درخشانتر و طول عمر بیشتری نسبت به لامپهای رشتهای دارند.
یکی از فاکتورهای مهم در انتخاب لوستر، رنگ نور است. استفاده از ترکیب رنگ زرد و سفید، باعث میشود چشم خسته نشود و برای زیبایی بخشی دکوراسیون نیز استفاده میشود. همچنین، برای کنترل میزان و شدت نور، میتوان از دستگاه Dimmer که مخصوص لوستر است، استفاده کرد.
باید توجه داشت که لوستر محصولی تزیینی است و نور آن با نور لامپ بدون سرپوش متفاوت است. همچنین لوسترهایی که دارای لامپ همراه با سرپوش هستند، برای فضای اتاق خواب مناسبتر میباشند.
انواع لوستر بر اساس جنس بدنه
به دلیل مقاومت بالایی در برابر خوردگی و رطوبت، لوستر برنزی یک گزینه عالی برای مناطق مختلف ایران، به ویژه شهرهای شمالی، است. اما نقطه ضعف این نوع لوستر، انعکاس کم نور آن است که با استفاده از کلاهک یا لاله میتوان بهبود بخشید. برای ساخت این لوسترها معمولا از آلیاژ برنج استفاده میشود، زیرا برنج انعطافپذیری بیشتری دارد و مقاومت بالاتری در برابر اسید شدن و تغییر رنگ دارد. با این حال، لوستر برنزی به دلیل گران بودن فلز برنز، جزو لوستر های لوکس و گران قیمت به حساب می آید.
لوستر برنزی به سه دسته لوستر آنتیک، سرامیکی و شاخهای تقسیم میشود. لوستر برنز آنتیک از حباب ساخته شده و بدنهاش از زاماک است. اما لوستر برنز سرامیکی از آلیاژ برنز برای بدنه و سرامیک برای شاخهها استفاده میکند. متریال مورد استفاده برای لوستر شاخهای برنزی آبکاری نقرهای، طلایی و آنتیک است و به جای حباب از لاله استفاده میشود. این نوع لوستر دو برابر گرانتر از لوستر سرامیکی است. برای نورپردازی فضاهایی با شکوه ، مانند اتاق پذیرایی، سالن های تشریفاتی و... از این مدل لوستر استفاده می شود.
در طراحی دکوراسیون مدرن و کلاسیک، اغلب از انواع لوستر چوبی استفاده می شود. این نوع لوستر به راحتی و زیبایی با دیگر المان های طراحی مدرن داخلی هماهنگ می شود. تنوع رنگ چوب و خاصیت رنگ پذیری آن باعث شده طراح های متنوعی از لوستر چوبی در اندازه های مختلف تولید شوند. این لوسترها می توانند تک شاخه، دو یا سه شاخه باشند و به دو صورت سقفی و دیواری طراحی شوند. از این سبک لوستر اغلب برای روشنایی و نورپردازی آشپزخانه، اتاق خواب و راهروها استفاده می شود.
برای ساخت لوسترهای فلزی از آلیاژهای مختلفی مانند آهن، آلومینیوم، برنج و غیره استفاده میشود. این نوع از لوسترها با تزئینات کریستالی خود، روشنایی زیادی ایجاد میکنند و برای نورپردازی فضاهای مختلف داخلی مثل اتاق غذاخوری، اتاق پذیرایی، اتاق نشیمن و ... کاربرد دارد.
لوسترهای کریستالی شامل آویزهای رشته ای و سقفی هستند که از دانه های ریز و درشت شیشه و کریستال ساخته شده اند. این نوع لوستر به عنوان یکی از شکیل ترین و گران ترین انواع لوستر از نظر جنس بدنه هستند. کریستال های استفاده شده در این لوسترها باعث ایجاد نوردهی و درخشش متفاوتی می شوند.
از موادی مانند سرب، شیشه و پلاستیک برای ساخت کریستال ها استفاده می شود و هرچه مقدار سرب بیشتر باشد، درخشندگی بالاتری خواهد داشت. لوسترهای کریستالی برای نورپردازی فضاهای داخلی مانند آشپزخانه، راهرو و اتاق خواب استفاده می شوند و در دسته بندی لوسترهای مدرن قرار می گیرند.
شناخت انواع لوستر بر اساس سبک آن ها
لوستر مدرن یک نوع خاص از آویز است که برای نورپردازی در محیطهای با دکوراسیون ساده و مدرن مناسب است. این نوع لوستر، بر خلاف سبک کلاسیک، از شاخههای پر از حبابهای مجلل استفاده نمیکند و به سادگی طراحی شده است. از جمله خصوصیات بارز لوسترهای مدرن، استفاده از طراحیهای هندسی خلاقانه و صفحات نورانی مدرن است.
این سبک از لوستر به دلیل تنوع در طرح و هماهنگی با محیطهای مدرن، همچنین قیمت مناسب، طرفداران زیادی دارد. لوسترهای مدرن را میتوان بر اساس نوع و جنس بدنه به چند گروه تقسیم کرد، از جمله: لوستر آویز مدرن، لوستر سقفی مدرن، لوستر شاخهای مدرن و لوستر دیواری مدرن.
لوسترهای کلاسیک با هر نوع طراحی داخلی مطابقت دارند. این نوع لوستر دارای بدنه و فریم کریستال، شیشه، چینی، استیل و برنج است و در طرح های شاخه ای یا صفحه ای ساخته می شود. هزینه خرید لوستر کلاسیک نسبت به لوستر مدرن بیشتر است، زیرا طراحی پیچیده تری دارد و از آلیاژهای سنگین تری برای ساخت آن استفاده می شود.
لوستر کلاسیک می تواند در هر فضایی نصب شود و از نوردهی بالا و درخشش بی نظیر آن لذت برده شود. برخی فکر می کنند که لوستر کلاسیک فقط برای خانه های سنتی مناسب است و نباید در خانه های مدرن استفاده شود، اما استفاده از لوستر کلاسیک در یک طراحی مدرن می تواند فضای متفاوت و دلپذیری ایجاد کند.
در طراحی لوسترهای مینیمال از اشکال بسیار ساده و بدون تزئینات اضافی استفاده می شود. این سادگی، به جایی که ممکن است فکر کنید زیبایی لوستر را کم کند، در واقع باعث جلوه منحصر به فرد این سبک از لوستر می شود. لوسترهای خوش قیمت مینیمال می توانند برای نورپردازی خانه های مدرن و مینیمال استفاده شوند و نصب آنها در داخل آشپزخانه، راهرو، اتاق خواب و نشیمن بسیار جذاب و دلنشین است.
انواع لوستر بر اساس روش نصب
برای خانه هایی که فضای بزرگی دارند، اما ارتفاع سقف آن ها کم بوده و نمی توانند از لوسترهای آویز بلند استفاده کنند، خرید لوستر سقفی بهترین انتخاب است. ارتفاع لوسترهای سقفی کمتر از مدل های دیگر است و سینی لوستر در زمان نصب به سقف ساختمان می چسبد، در نتیجه هیچ قسمتی از سیم های لوستر دیده نمی شوند و همین امر باعث زیبایی دو چندان محیط می شود. جنس بدنه لوسترهای سقفی از برنج، برنز و یا فلز است. از لوستر سقفی آشپزخانه می توان برای نورپردازی ملایم این مکان استفاده کرد.
لوستر دیواری به عنوان یک عنصر روشنایی بخش کاربردی در نورپردازی تزئینات داخلی مورد استفاده قرار میگیرد. این نوع لوستر بر روی دیوار اتاق نصب میشود و به آن لقب دیوارکوب داده میشود. از این لوستر برای روشنایی یک نقطه خاص استفاده میشود و شیوه نورپردازی آن به سبک متمرکز است. تنوع طراحی و مدلهای گوناگون لوستر دیواری باعث شده بتوان از آن در نورپردازی راهروها، راه پلهها و حتی اتاق نشیمن و پذیرایی استفاده کرد.
معمولاً لوسترهای دیواری به صورت ست با لوسترهای آویز و سقفی انتخاب میشوند. یکی از زیباترین لوسترهای مدل دیواری نوع کلاسیک آن است. استفاده از این مدل لوسترها در ترکیب با انواع لوسترهای برنزی و دکوراسیون کلاسیک می تواند جلوه بسیار زیبایی در فضا ایجاد کند.
نصب لوستر آویز مشابه نصب لوستر سقفی است. هر دو نوع این لوستر به سقف اتاق متصل میشوند، با این تفاوت که لوستر آویز بیشتر در اتاقهایی با سقف بلند استفاده میشود. ارتفاع بیشتری نسبت به لوسترهای سقفی دارد و همانطور که از نامش مشخص است از سقف اتاق آویزان می شود.
جذابیت بیشتر لوستر بر اساس هماهنگ بودن آن با محیط
انتخاب انواع مختلف لوسترها به زیبایی و جذابیت محیط کمک می کند. همچنین، لوسترهایی که در محیط مناسب قرار می گیرند، به درخشش دوچندان می رسند. اغلب لوسترها برای روشنایی و ایجاد نور کافی برای محیط استفاده می شوند، اما بعضی از آنها صرفاً برای تزیینات به کار می روند. لوسترها به دو دسته لامپی حبابی و ال ای دی تقسیم می شوند و بسته به نیاز، یکی از آنها انتخاب می شود.
هر چند لوسترهای جدید و مدرن به بازار معرفی می شوند، اما لوسترهای قدیمی نیز همچنان جای خود را دارند و می توانند با دکوراسیونهای مختلف ست شوند. برای مثال، لوسترهای با بدنه فلزی و ساده برای خانههای با دکوراسیون مدرن و مینیمال مناسب است، در حالی که لوسترهای برنزی و برنجی برای خانههای کلاسیک بهتر است.
سخن پایانی
لوسترها به دلیل روشنایی ای که دارند و اینکه در مرکز خانه قرار می گیرند بسیار چشمگیر هستند. در واقع این محصولات تزیینی هستند و همچنین وظیفه تولید نور را نیز بر عهده دارند. یکی از عوامل اصلی که باید در انتخاب لوستر مد نظر قرار دهید، چیدمان منزل یا مکان مورد نظر است. انتخاب لوسترهای بزرگ یا کوچک، یا لوسترهایی که با سبک دکوراسیون محیط منزل یا مکان مورد نظر سازگار نیستند ممکن است زیبایی و تناسب داخلی را به طور قابل ملاحظه ای تحت تاثیر قرار دهند. بنابراین اگر تخصص کافی برای انتخاب لوستر مناسب را ندارید، بهتر است از متخصصین سیتی لایت کمک بگیرید تا شما را به درستی راهنمایی کنند.