ترمینال, کابلشو و سرسیم
ترمینال ریلی چیست و چه انواعی دارد
برای گرفتن انشعابات از سیم های داخل تابلو برق، از ترمینال ها استفاده میشود. ترمینال ها واسطه ای بین برقی که وارد تابلو برق میشود و برقی که از آن خارج میشود هستند. استفاده از ترمینال ها باعث ساده شدن کار و افزایش انعطاف پذیری در حذف و اضافه کردن سیم ها میشود. استفاده از ترمینال ها برای جلوگیری از حوادث آتش سوزی بسیار مهم است زیرا می توانند بدون گرم شدن جریان برق را از خود عبور دهند. ترمینال ها قابلیت تحمل دمای بالا و گرما را دارند. در ادامه همراه فروشگاه لوازم برقی سیتی لایت باشید تا به طور کامل به شما عزیزات توضیح دهیم تریمنال ریلی چیست و چه انواعی دارد.
ترمینال ریلی چیست؟
در تابلو برق، برای اتصال المان های مختلف، ترمینال هایی وجود دارد که میتوان آنها را به هم متصل کرد. اما وقتی میخواهیم تابلو برق را به یک تابلو برق دیگر یا المان های خارجی سیستم و جعبه ترمینال ها (جانکشن باکس) متصل کنیم، به یک سری ترمینال مخصوص نیاز داریم که با نصب سی ریل بر روی سینی تابلو برق، میتوان تعداد زیادی از آنها را در کنار هم قرار داد و به آنها ترمینال ریلی گفته میشود.
ترمینال های ریلی در سایزهای مختلف به راحتی در بازار یافت می شوند. این ترمینال ها معمولا برای اتصال کابل تغذیه اصلی تابلو برق استفاده می شوند، مگر اینکه سایز سیم ها بزرگ باشد یا می خواهیم تغذیه اصلی را به یک کلید اتوماتیک یا شینه مسی متصل کنیم.
ترمینال ها دارای انواع مختلفی هستند و در همه مدل ها یک ترمینال ارت و یک ترمینال نول وجود دارد. ترمینال نول با ترمینال های ساده تفاوت چندانی ندارد و تنها در رنگ ها متفاوت است. اما ترمینال های ارت به نحوی ساخته شده اند که به صورت الکتریکی با سینی تابلو برق و در نتیجه کل تابلو متصل هستند. همچنین با استفاده از این ترمینال ها می توان بدنه تابلو برق را به سیستم ارت یا زمین متصل کرد و ارت را به قسمت های مختلف مانند موتورهای الکتریکی و یا پریزها منتقل کرد. این ترمینال ها معم.لا با رنگ های زرد و سبز مشخص می شوند.
آشنایی با انواع ترمینال ریلی
ترمینال ها متناسب با کارایی که دارند در گونه های مختلفی طراحی و تولید می شوند که در ادامه به نمونه هایی از ترمینال ریلی اشاره خواهیم کرد.
ابتدا باید اشاره کنم که مزیت اصلی این نوع ترمینال ریلی، کاهش فضای مورد نیاز برای آن در تابلو برق است. با استفاده از ترمینال دو یا سه طبقه، شما می توانید تعدادی بیشتر از ترمینال های ریلی را در اختیار داشته باشید. این محصول به دو شکل ساده و فشاری در دسترس می باشد که هرکدام قیمت متفاوتی دارند.
قیمت تمام شده این نوع ترمینال، بیشتر از نوع ساده آن است. اما روند کار با آن مشابه ترمینال ساده است، با این تفاوت که برای نگهداری سیم و کابل ها نیازی به پیچ و بست نیست. کافی است دو سر سیم را از طرفین ترمینال به سمت داخل هدایت کنید چرا که ترمینال به گونه ای طراحی شده است که سیم را در داخل خود نگه می دارد. برای جدا کردن سیم، کافی است ضامنی که روی ترمینال قرار دارد را فشار دهید تا سیم آزاد شود و بتوانید با آن کار کنید.
این ترمینال مخصوصاً برای نصب فیوز استفاده میشود و بسیار مقاوم در برابر رطوبت، گرد و غبار و آتش سوزی است. اپراتور به سادگی میتواند با استفاده از یک پیچ گوشتی روند باز و بسته کردن آن را روی تابلو برق دنبال کند. این نوع ترمینال همچنین به عنوان ترمینال دارای چراغ شناخته شده است. فیوزهای درون آن برای قطع مدار استفاده میشود. این محصول بسیار مناسب برای استفاده در مدارهای خانگی و تابلو برق صنعتی است و در رنگهای خاکستری، سبز، آبی و زرد تولید میشود.
این محصول قابل نصب بر روی همه ریلهای تابلو برق است و میتوان از آن برای نصب PE و PEN استفاده کرد. همچنین، این محصول توانایی تحمل ولتاژ تا 6 کیلوولت دارد و بدنه آن از پلی امید.6.6 ساخته شده است. استفاده از این محصول بسیار آسان است و با باز و بسته کردن پیچ با استفاده از پیچ گوشتی، روند کار به سهولت انجام میشود. در نهایت، باید توجه داشت که این محصول مناسب برای سیمها، کابلها و وایرشو است و امکان افزایش ارت بار بر روی ریل به صورت کشویی نیز امکان پذیر است.
شما عزیزان می توانید برای خرید انواع ترمینال با بهترین کیفیت و قیمت مناسب به فروشگاه اینترنتی سیتی لایت مراجعه کنید.
این نوع ترمینال، سادهترین نوع ترمینال است. برای اتصال دو سیم یا کابل به یکدیگر، باید هر سیم را به یک طرف ترمینال متصل کرده و برای محکم کردن سیم، پیچ را بر روی آن بچرخانید تا کابل در جای خود باقی بماند. همچنین، برای جدا کردن سیم و کابل، کافیست پیچ را باز کنید تا کابل آزاد شود.
ترمینال ریلی با درپوش معمولاً در صنعت استفاده می شود و دارای یک رویه از جنس پلیکربنات است. همچنین، نصب آن آسان است و ابعاد کوچکی دارد. علاوه بر این، برای نصب آن نیازی به تجهیزات خاصی نیست و مقاومت بالا در برابر ضربه و تحمل دمایی بالا نیز از مزیت های بارز آن در بین ترمینال های ریلی به شمار می آید.
نحوه استفاده از ترمینال ریلی
باید گفت در مورد استفاده از ترمینال برق ریلی که وقتی آن را به تابلوی برق وصل می کنید، سیم ورودی را به یکی از سلولهای ترمینال قرار می دهید و با استفاده از سیمگیر یا پیچ آن را به سلول ترمینال برق متصل می کنید. سپس سیم خروجی را در سلول دیگری از ترمینال قرار می دهید و به همین روش متصل می کنید. ترمینال برق ریلی وظیفه دو سیم را به گونه ای به هم متصل کردن دارد که در صورت بروز هرگونه مشکلی، به راحتی قابل رفع باشد. شما می توانید با استفاده از جامپر از یک ورودی چندین خروجی نیز استفاده کنید. البته به یاد داشته باشید که وجود جامپر در ترمینال برق ریلی به معنای اتصال ورودی یک سلول ترمینال به ورودی سلول دیگر آن است.
آشنایی با ویژگی مهم استفاده از ترمینال ریلی
- قابلیت باز و بسته شدن اتصال بین دو کابل را فراهم می کند
- برای برقراری ارتباط دائم یا موقت استفاده م یشود
- از نظر الکتریکی یک اتصال استاندارد جامد را به شما ارائه می دهد
- ترمینال ریلی ایمنی را از نظر الکتریکی و مکانیکی افزایش می دهد
- ترمینال ریلی باعث می شود انشعاب گیری در تابلو به راحتی امکان پذیر شود
همه چیز در مورد ترمینال سرامیکی
ترمینال سرامیکی، یک نوع ترمینال الکتریکی است که بدنه آن از جنس سرامیک ساخته شده است. این ترمینال جزو لوازم جانبی المنت ها محسوب می شود و با بدنه عایق با نقطه شکست بسیار بالا، در برابر دماهای بالا و نوسانات دمایی قوی مقاومت بیشتری نسبت به سایر ترمینال های الکتریکی دارد. ترمینال های سرامیکی در صنایع مختلفی مانند صنایع برق، الکترونیک، خودروسازی و ساختمانی استفاده می شوند. این ترمینال با دیگر ترمینال های برق صنعتی در مورد متریال متفاوت است، زیرا به دلیل نسوز بودن و تحمل دمای بالا، در محصولات گرمایشی که هیتر یا المنت در آن ها استفاده می شود، وظیفه انتقال برق ورودی توسط سیم به هیتر یا المنت حرارتی را بر عهده دارد. در ادامه همراه سیتی لایت بمانید تا بیشتر در مورد ترمینال سرامیکی و نحوه عملکرد آن آشنا شوید.
ترمینال سرامیکی از چه اجزایی تشکیل شده است؟
این ترمینال ها از دو قسمت اصلی تشکیل می شوند: بدنه اصلی که از جنس سرامیک ساخته شده است و لوله یا محفظه برنجی که با نیکل آبکاری شده است. در واقع، قسمت اصلی آنها سرامیکی است. در داخل بدنه، حفره یا کانالی برای عبور و جاگذاری لوله سیم گیر وجود دارد و لوله یا محفظه برنجی درون آن قرار می گیرد. روی هر لوله یا محفظه برنجی دو پیچ فلزی وجود دارد که به پیچ سیم گیر نیز معروف هستند قرار دارد که کار آنها نگه داشتن سیم در درون کانال ترمینال می باشد .
ویژگی های ترمینال سرامیکی
- قابلیت تحمل درجه حرارت تا 300 درجه سانتی گراد
- تحمل ولتاژ 250V
- تراکم بالا
- مقاومت دی الکتریک بالاتر
- غیر قابل اشتعال
- مقاوم در برابر مواد شیمیایی
- ثبات ابعادی تا 1000 درجه سانتی گراد
کمک کردن ترمینال سرامیکی به کنترل دما در صنایع
بدلیل مقاومت بالا در برابر نوسانات دمایی قوی، ترمینال سرامیکی در صنایع مختلف کاربرد دارد. این ترمینال ها، در صنایعی که با دماهای بالا و نوسانات دمایی قوی روبرو هستند، مانند صنایع برق، الکترونیک، خودروسازی و ساختمانی، برای کنترل دما در دستگاههای مختلفی مانند بخاریها، کورهها، دستگاههای تهویه مطبوع و دستگاههای مختلف مانند بخاریها، کورهها، دستگاههای تهویه مطبوع و دستگاههای گرمایشی استفاده می شوند.
در صنایعی مانند صنایع شیمیایی و پتروشیمی، ترمینال سرامیکی نیز به کار میرود. در این صنایع، تأثیر دماهای بالا و نوسانات دمایی قوی بر روی فرآیندهای تولید و فرآوری مواد شیمیایی حس میشود. به همین دلیل، ترمینالهای سرامیکی برای کنترل دما در دستگاههای مختلف کاربرد دارند.
اگر شما عزیزان به دنبال خرید ترمینال سرامیکی با کیفیت و قیمت مناسب هستید ما به شما عزیزان سیتی لایت را معرفی می کنیم. این مجموعه با سال ها تجربه و تخصص در زمینه فروش انواع تجهیزات برقی ساختمانی مفتخر است که توانسته همیشه محصولات با کیفیت را در اختیار مشتریان خود قرار دهد.
سخن پایانی
ترمینال برق از جمله ابزار بسیار کاربردی به ویژه در صنعت برق است. از انواع ترمینال سرامیکی جهت اتصال دو یا چند سیم و کابل استفاده می شود و این ترمینال ها به دلیل قابلیت های بالایی که در صنعت و ایمین انتصالات از خود نشان داده اند جایگاه بسیار خوبی در صنعت داشته و مورد استفاده زیادی قرار می گیرند .
سرسیم ها و نحوه عملکرد آن ها
سرسیم ها، اتصال دهنده های الکتریکی یا قطعات فلزی هستند که برای اتصال مدارهای الکتریکی استفاده می شوند. آنها می توانند به صورت اتصال موقت یا دائمی در تاسیسات برقی استفاده شوند. این قطعات فلزی برای حداکثر رسانایی طراحی و تولید شده و دو نوع عایق و غیرعایق دارند. وظیفه اصلی سرسیم برقراری و تداوم جریان الکتریکی در مسیر انتقال است. سرسیم یکی از محصولات بسیار مهم در برق کشی است و به منظور بستن سیم ها و کابل ها به صورت استاندارد در زیر پیچ هایی مانند مینیاتوری، ترمینال، کنتاکتور، کلید و پریز استفاده می شود. این محصولات دارای انواع مختلفی مانند سوزنی، وایرشو، دوشاخ، گرد، کولری و... هستند و به کمک پرس فیکس می شوند. در ادامه این مطالب از سیتی لایت قصد داریم در مورد سرسیم اطلاعات کامل و جامعی را ارائه دهیم. بنابراین، توصیه می کنم تا انتها همراه ما بمانید.
آشنایی با انواع سرسیم و نحوه کارایی آن
وایرشو ها از دو نوع تکی و دوبل تشکیل شدهاند. این محصول معمولاً روکش دار است، اما در بعضی موارد خاص از نوع بدون روکش آن نیز استفاده میشود که این استفاده خیلی مرسوم نیست. در ادامه به بررسی هر کدام از این ها خواهیم پرداخت.
شکل ظاهری وایرشو به صورت یک لوله است که در محل ورودی سیم دارای قسمت پلاستیکی است. برای وایرشو کردن سیم، آن را لخت کرده و سمت پلاستیکی وایرشو میکنیم. در این حالت، قسمت مسی سیم داخل لوله فلزی و قسمت روکش سیم داخل قسمت پلاستیکی قرار میگیرد. وایرشو بیشتر در زیر ترمینالها و داخل کلید پریز مورد استفاده قرار میگیرد. جنس قسمت فلزی وایرشو از مس با خلوص 95 درصد است و توسط قلع آبکاری شده تا از اکسیده شدن مس جلوگیری کند.
قسمت پلاستیکی وایرشو از PVC با خاصیت شعله ور نشدن در مقابل گرمای زیاد ساخته شده است. این محصول به صورت بسته بندی 100 عددی در بازار موجود است و سایزهای آن با رنگهای مختلف بر اساس استاندارد DIN آلمان طراحی شده است.
وایرشو دوبل دارای قسمت پلاستیکی به شکل مخروطی است که دو سیم هم سایز در آن قرار می گیرد. قسمت فلزی آن نیز به اندازه ای طراحی شده است که اتصال محکم و ناگسستنی فیزیکی بین سیم و وایرشو ایجاد می کند. این وایرشو ها بیشتر در زیر ترمینال ها و داخل کلید پریز استفاده می شوند و با سفت کردن پیچ بر روی قسمت فلزی وایرشو، فشار وارد شده و اتصال محکم و تمام سطحی برقرار می کند.
هر کدام از وایرشو ها بر اساس سایز سیم دارای رنگ های خاصی می باشند و جنس قسمت فلزی آن از مس با خلوص 95 % است. قسمت پلاستیکی آن از PVC ساخته شده و خاصیت شعله ور نشدن در مقابل گرما را نیز دارا می باشد. برای تهیه بسته بندی های 100 عددی وایرشو روکش دار دوبل با بهترین قیمت و کیفیت مناسب می توانید وارد وب سایت سیتی لایت شوید.
در این نوع وایرشو، قسمت پلاستیکی وایرشو وجود ندارد و تنها قسمت فلزی آن در دسترس است. این قسمت میزبان قسمت هادی سیم داخل آن است و توسط پرس وایرشو فشرده شده و اتصال محکم و ناگسستنی فیزیکی بین سرسیم و سیم ایجاد می کند. در این نوع وایرشو، تنها یک تکه وایرشو وجود دارد، زیرا وقتی قسمت پلاستیکی آن حذف میشود، برای استفاده همزمان از دو سیم هم سایز، کافی است که دو سیم در قسمت فلزی آن قرار گیرد و پرس شود.
وایرشو ها متناسب با سایز سیم طراحی شده اند و جنس قسمت فلزی آن از مس با خلوص 99.95٪ است و با روکش قلع آبکاری شده است تا از اکسیداسیون مس در مجاورت با هوا و رطوبت جلوگیری شود. این محصول به صورت بستهبندی 100 عددی در بازار موجود است. محل استفاده وایرشو بیشتر در زیر ترمینالها و داخل کلید پریز است. در این مکان، قسمت انتهایی رزوه پیچ بر روی وایرشو قرار میگیرد و با سفت کردن پیچ بر روی قسمت فلزی وایرشو، فشار وارد شده و اتصال محکم و تمام سطح به وجود میآید.
این نوع سرسیم برای اتصال صحیح و محکم کردن سیم به پیچ هادی استفاده می شود. برای نصب سرسیم گرد، پیچ یا مهره ترمینال را کاملا باز کرده و سرسیم را در داخل محل قرار داده و پیچ را در جای خود بسته و محکم می کنیم. سرسیم گرد دارای قسمت پلاستیکی قیفی است که سیم را به صورت مطمئن و مناسب در جای خود قرار می دهد و توسط پرس سرسیم محکم می شود تا اتصال محکم و ناگسستنی فیزیکی ایجاد شود.
این نوع سرسیم برای ترمینال هایی استفاده می شود که بتوان پیچ یا مهره آن را کامل باز کرده و پیچ را درون سرسیم قرار داده و آن را محکم در سر جای خود محکم کرد. این سرسیم بیشتر بر روی ترمینال هایی استفاده می شود که پیچ ثابت بوده و مهره باز می شود، مانند ترمینال هایی که بر روی الکتروموتورها وجود دارد. محل پیچ گیر سرسیم گرد در سایزهای مختلفی طراحی شده اند که بنابر سایز پیچ کاربر از آن استفاده می کند.
این نوع سرسیم برای اتصال سیم به پیچ هادی استفاده می شود. نصب سرسیم دوشاخ نیازی به باز کردن پیچ ندارد، فقط کافی است پیچ را کمی شل کرده تا سرسیم در زیر پیچ قرار گیرد و سپس پیچ را سفت کرد تا سرسیم دوشاخ در جای خود محکم شود. بیشترین استفاده از این محصول در زیر ترمینال ها صورت میگیرد. محل پیچ گیر سرسیم گرد در سایزهای مختلف طراحی شده است که بنابر سایز پیچ کاربر از آن استفاده میکند.
سیم گیرآن نیز در چهار سایز مختلف وجود دارد، اما در بازار ایران تنها 3 سایز آن موجود است. این سایزها براساس رنگ بندی مشخص میشوند، بهطوری که رنگ قرمز برای سیم 1 و 5/1، رنگ آبی برای سیم 5/2 و رنگ زرد برای سیم 4 و 6 مورد استفاده قرار میگیرد. جنس قسمت فلزی سرسیم دوشاخ از مس با خلوص 99/95% تهیه شده و توسط قلع آبکاری شده است تا از اکسیده شدن مس در مجاورت با هوا و رطوبت جلوگیری کند. قسمت پلاستیکی این محصول از PVC ساخته شده و باید خاصیت شعله ور نشدن در برابر گرمای بسیار بالا را داشته باشد.
این یکی از سرسیم های سوکتی است که باید در مکانی نصب شود که نیاز به نری دائمی دارد. این سرسیم به صورت کشویی در داخل نری کولری جا میشود و اتصال موقت یا دائمی ایجاد میکند. این اتصال قابل جدا شدن با فشار دست دارد و میتوان این کار را چندین بار انجام داد. قسمت سیمگیر آن دارای روکش قیفی شکل میباشد که با قرار دادن سیم داخل آن، سیم را به جای خود هدایت میکند و میتوان با پرس سرسیم، اتصال محکم و ناگسستنی فیزیکی ایجاد کرد. در قسمت جلوی سرسیم، یک ورق فلزی با لبههای به داخل برگشته وجود دارد که باعث محکم نگهداشتن سرسیم نری به داخل خود میشود. این نوع سرسیم میتواند در مکانهای با لرزش بالا استفاده شود و برای همین از فلز مس استفاده نمیشود که در بقیه سر سیم ها از آن استفاده می شود.
در اینجا از آلیاژ برنج برای ساخت سرسیم استفاده میشود. دلیل این انتخاب این است که فلز مس، خاصیت فنری ندارد و با استفادههای مکرر یا در لرزشهای زیاد، سرسیم مادگی کولری گشاد شده و نری را نگه نمیدارد. این باعث میشود اتصال ما از بین برود و نشتی جریان پیدا کند. بنابراین، در ساخت سرسیم کولری از آلیاژ برنج استفاده میشود که دارای خاصیت فنری باشد و با استفادههای مکرر، خاصیت و شکل خود را حفظ کند و اتصال محکم و قابل اطمینانی را انجام دهد.
سرسیم سوزنی، از نظر کارایی، شباهت بسیار زیادی به وایرشو دارد و عملاً کار وایرشو را انجام میدهد، با این تفاوت که در وایرشو، سیم داخل لوله فلزی شده و پرس میشود و قسمتی که زیر پیچ میرود را تشکیل میدهد. اما در سرسیم سوزنی، در انتهای آن سرسیم، سیم گیر وجود دارد و هادی سیم در زیر قسمت سیم گیر پرس شده و محلی که در زیر پیچ ترمینال قرار میگیرد، یک ورقه فلزی لوله شده است. بیشترین مصرف سرسیم سوزنی در زیر ترمینالهای صنعتی میباشد، زیرا در تابلوهای صنعتی مقدار جریان عبور از سیمها بیشتر است و سرسیم سوزنی به دلیل ضخامت بیشتری نسبت به وایرشو، توانایی عبور جریان بیشتری را دارد.
در قسمت سیم گیر آن هم در چهار سایز مختلف وجود دارد، اما در بازار ایران تنها 3 سایز آن موجود میباشد. این سایزها براساس رنگ بندی مشخص میشوند، برای مثال رنگ قرمز برای سیم 1 و 5/1، رنگ آبی برای سیم 5/2 و رنگ زرد برای سیم 4 و 6 مورد استفاده قرار میگیرد. جنس قسمت فلزی سرسیم دوشاخ از مس با خلوص 99/95 % میباشد و بر روی آن توسط قلع آبکاری شده است تا از اکسیده شدن مس در مجاورت با هوا و رطوبت جلوگیری کند. قسمت پلاستیکی این محصول از PVC می باشد که باید خاصیت شعله ور نشدن در مقابل گرمای زیادرا نیز دارا باشد.
سایز سرسیم ها
یکی از فاکتورهای تفاوت بین سر سیمها، اندازه آنها است. سر سیمها به سایزهای 5/1، 5/2، 4 و 6 تقسیم میشوند و در ادامه کاربرد هرکدام را جداگانه توضیح خواهیم داد.
این نوع سرسیم از نوع سوزنی است و به طور معمول برای اتصال سلول ترمینال و یا بستن پیچ ترمینال استفاده می شود. این سایز برای ورودی سیم تا حداکثر 5/1 سانتی متر و اتصال سلول ترمینال به سیم استفاده می شود.
سر سیم با سایز 5/2 از کیفیت و طول عمر بالایی برخوردار است و در تابلو های برق استفاده می شود. این سایز سرسیم برای جلوگیری از صدمات به سلول ترمینال طراحی شده است.
برای افزایش ایمنی اتصالات برقی و پوشاندن رشته های برهنه مسی سیم ها، از سر سیم با سایز 4 استفاده می شود. حداکثر ورودی این سرسیم 4 سانتی متر است و با روکش زرد رنگ و قیف مانند طراحی و تولید می شود.
برای اطمینان از اتصال سیم به ترمینال، از این اندازه استفاده میشود. طول سرسیم با اندازه 6 حداکثر تا 6 سانتیمتر است. این سرسیمها اغلب از جنس نایلون یا PVC هستند و شبیه سرسیمهای با اندازه 4 به شکل قیف هستند.
سخن پایانی
در این مقاله تلاش کردیم به طور کامل شما را با سرسیم آشنا کنیم. همانطور که گفته شد، این محصولات باعث محکم نگه داشتن سیم در زیر پیچ میشوند. به علت زمینه کاربردی سرسیمها در ساخت آنها، از آلیاژ برنج استفاده میکنند؛ از همین رو با دوام و مقاوم بوده و باعث جلوگیری از صدمات جبران ناپذیر بسیاری میشوند. شما عزیزان می توانید برای تهیه کلیه تجهیزات برقی ساختمان با بعترین کیفیت و قیمت مناسب به فروشگاه اینترنتی سیتی لایت مراجعه کنید و انواع محصولات را مشاهده بفرمایید.