لامپ ال ای دی
آشنایی با لامپ ال ای دی و مزیت های آن
یکی از دلایل اصلی افزایش مصرف انرژی و افزایش تولید گازهای گلخانهای در جهان، استفاده از لامپهای رشتهای است. در سال 2003، یک نوع LED تجاری وارد بازار شد که با مصرف جریان تنها 20 میلی آمپر، معادل 3 برابر لامپ های فلورسنت در همان مقدار نور دهی را داشت. این دستاورد بزرگی بود که بازار مصرف لوازم نوری را تحول داد. از سال 2007 به بعد، تولیدات لامپهای LED بسیار گسترش یافت به صورتی که برخی از کشورها استفاده از این نوع لامپ را اجباری کردند. در ادامه همراه سیتی لایت بزرگترین فروشگاه اینترنتی فروش لوازم برقی همراه ما باشید تا بیشتر در مورد لامپ های ال ای دی و انواع آن آشنا شوید.
لامپ ال ای دی چیست؟
لامپهای LED شامل یک یا چند LED هستند که در یک مجموعه قرار داده میشوند تا شدت نور و رنگ مورد نیاز را فراهم کنند و برای تامین روشنایی یا تزئینات استفاده میشوند. LED مخفف عبارت (light emitting diode) است که به معنای دیود ساطع نور است. این دیودها دارای عمری طولانی هستند و به محیط زیست آسیب نمیرسانند.
ویژگیهای منحصر به فرد led باعث شده است که به سرعت منابع تامین روشنایی دیگر را جایگزین کند. از مصادیق آن میتوان به چراغها و علائم راهنمایی با led اشاره کرد که در کشورمان به طور گستردهای استفاده میشوند. همچنین led در ساخت ساعتهای دیجیتال، چراغهای راهنمایی و رانندگی، صفحه نمایشگر تلفنهای همراه، لوازم صوتی و تصویری و وسایل دیگر نیز به کار میرود.
شرکت OSRAM، یکی از تولیدکنندگان لامپهای قدیمی، به طور گستردهای بر روی تولید لامپهای led سرمایهگذاری کرده است. این امر نشان از اهمیت لامپهای led به عنوان منبع روشنایی قابل اعتماد در آینده دارد. ال ای دی نوعی دیود است که نور ساطع میکند و فناوریهای SMD و COB نسل بعد از آن هستند که بهترین کارایی را ارائه میدهند. بیشتر لامپهای ال ای دی امروزی فناوری SMD را دارند.
ویژگی های مهم لامپ ها ال ای دی
مزیت اصلی و اساسی لامپ LED، طول عمر بالای آن است. یک لامپ رشته ای با استفاده صحیح، میتواند تا 1000 ساعت دوام بیاورد، اما اگر بارها روشن و خاموش شود، سریعتر خراب میشود. در مقابل، لامپهای فلورسنت که به عنوان کممصرف شناخته میشدند، میتوانستند تا 8000 ساعت دوام بیاورند.
در حالت بد، لامپ LED میتواند تا 10000 ساعت دوام بیاورد. یک نکته جالب درباره لامپ LED این است که این نوع لامپها به طور معمول نمی سوزند، بلکه در انتهای عمرشان، نور آنها کم میشود. علاوه بر این، علت خرابی لامپ LED معمولاً مربوط به خراب شدن یکی از تراشههای SMD آن است که در بعضی موارد قابل تعمیر است.
لامپهای قدیمی دارای بدنهای شیشهای بودند که بسیار حساس بودند و با ضربه کوچکی میشکستند. اما این مشکل در لامپ LED وجود ندارد، زیرا بدنه آنها از پلاستیک ساخته میشود که در برابر ضربه مقاوم است.
لامپ LED، انرژی دریافتی را به نور تبدیل میکند و حدود 90 درصد انرژی دریافتی به نور تبدیل میشود. این در حالی است که در لامپهای رشتهای قدیمی، 90 درصد انرژی دریافتی به صورت گرما به هدر میرفت.
بازده لامپهای LED بین 70 تا 150 لومن بر وات است، در حالی که برای لامپهای رشتهای 10 تا 15 لومن بر وات، برای لامپهای کممصرف 45 تا 65، برای لامپهای بخار جیوه 35 تا 60، برای لامپهای بخار سدیم 60 تا 110 و برای لامپهای متال هالید 75 تا 85 لومن بر وات میباشد. این بازده نوری خوب، مصرف برق و هزینه پرداختی را در بلند مدت کاهش میدهد.
تنظیم نور در لامپهای الای دی امکان پذیر است از طریق استفاده از تکنولوژی PWM که با کنترل سطح ولتاژ از طریق تغییر پهنای پالس انجام میشود و این قابلیت در اکثر میکروکنترلرها وجود دارد. با توجه به مزایای اشاره شده برای لامپهای الای دی، استفاده از آنها برای نورپردازی بیشتر از سایر نوعهای لامپ مانند لامپهای کم مصرف و رشته ای است و نورپردازی با لامپ ال ای دی یک مزیت بسیار بزرگ است.
رنگ نور یک لامپ LED ( چراغ ال ای دی ) با استفاده از معیار دمای رنگ بر حسب کلوین توصیف میشود. برای تعیین رنگ منبع نور، دمای رنگ با مقایسه آن با رنگ یک جسم سیاه تشعشع کننده استاندارد مورد استفاده قرار میگیرد. جسم سیاه مانند پلاتین است و هیچ نوری را منعکس نمیکند و تمام نور را جذب میکند. هر چه عدد دمای رنگ بالاتر باشد، رنگ نور بیشتر به محدوده رنگهای سفید و سرد نزدیک است و هر چه این عدد کمتر باشد رنگ نور به محدوده رنگهای گرم نزدیک تر است. بر این اساس، دمای رنگ بیشتر از 4000 کلوین به عنوان نور سرد و دمای رنگ پایینتر از 3000 کلوین نور گرم به حساب می آید.
میزان اشعه فرابنفش در لامپهای LED و لامپهای اس ام دی بسیار کم است، اما نور سفید این لامپها در مقایسه با نور زرد آنها، دارای مقدار کمتری اشعه فرابنفش است. در لامپهای کم مصرف و مهتابی، بعد از تحریک بخار جیوه موجود در لامپ و تولید نور فرابنفش، این نور با عبور از لایه فسفر که در لایه داخلی شیشه لامپ قرار دارد، به نور مرئی تبدیل میشود. اگر کیفیت لایه فسفر روی شیشه لامپ کم باشد یا به مرور زمان در اثر ضربه فرو بریزد، اشعه ماورای بنفش به صورت مستقیم وارد محیط میشود که یک اشعه سرطانزا است.
لامپهای LED به محض رسیدن ولتاژ به آنها روشن میشوند (کمتر از 20 میلی ثانیه). به عنوان مثال، لامپهای متال هالید نیاز دارند تا بیش از 5 دقیقه طول بکشند تا به حداکثر نور خود برسند. همچنین، اگر لامپهای متال هالید بیش از 5 دقیقه روشن باشند، گرم میشوند و بعد از خاموشی، فوراً روشن نمیشوند. این امر به دلیل سنسور داخل لامپ است که اجازه روشن شدن مجدد لامپ را تا زمانی که لامپ سرد نشده، نمیدهد. از طرفی، لامپهای LED بدون هیچ تاخیری به سرعت خاموش و روشن میشوند و همچنین، میتوان آن ها را بدون نگرانی از سوختن به تعداد دلخواه خاموش و روشن شوند.
- عدم تاثیر روشن و خاموش شدن های مکرر در عملکرد آن
طول عمر لامپهای LED به هیچ وجه وابسته به تعداد بار روشن و خاموش شدن نیست. ممکن است این لامپها را میلیونها بار روشن و خاموش کرد. در واقع، طول عمر LEDها تنها به مدت زمانی که روشن هستند بستگی دارد. برعکس لامپهای دیگر که با زیاد روشن و خاموش کردن، عمرشان کم میشود، در مورد لامپهای LED هیچگونه تاثیری در عملکرد آن ها مشاهده نمی شود.
آشنایی با انواع لامپ های ال ای دی
- لامپ الایدی حبابی
- لامپ الایدی گل
- لامپ الایدی فیلامنتی ( لامپ فیلامانی )
- لامپ الایدی هالوژنی
- لامپ الایدی شمعی
- لامپ الایدی قارچی
- لامپ الایدی زیتونی
- لامپ الایدی اشکی
- پنل الایدی سقفی
شما عزیزان می توانید برای مشاهده قیمت و خرید انواع لامپ ال ای دی به فروشگاه اینترنتی سیتی لایت مراجعه کنید. این مجموعه با چندین سال سابقه فروش در زمینه انواع تجهیزات برقی ساختمان مفتخر است که توانسته همیشه بهترین محصولات را با قیمتی کاملا مناسب در اختیار مشتریان خود قرار دهد.
هنگام خرید لامپ ال ای دی به چه نکاتی باید توجه کرد
توان مصرفی هر لامپ به میزان روشنایی آن مرتبط است، این موضوع به ویژه در مقایسه لامپهای ال ای دی با دیگر لامپها مشهود است. به عنوان مثال، یک لامپ ال ای دی 10 وات میتواند میزان روشنایی یک اتاق 12 متری را به همان اندازهای که یک لامپ رشتهای 200 وات انجام میدهد، فراهم کند.
رنگ نوری که از لامپ خارج می شود بر اساس نزدیکی به نور خورشید را دمای رنگ می گویند. این دما به عنوان دمای رنگ شناخته می شود. دمای رنگ همبسته که به صورت CCT نشان داده می شود، نشان دهنده رنگ نوری است که توسط لامپ و چراغ ایجاد می شود.
در لامپ ها و چراغ های LED، محدودیتی در تولید انواع دمای رنگ وجود ندارد و می توان به راحتی هر نوع رنگ نوری را تولید کرد. دمای رنگ با واحد کلوین اندازه گیری می شود و می توانید این مشخصه را روی کارتن لامپ مشاهده کنید. این مشخصه معمولا با عناوین آفتابی، مهتابی، سفید و ... نوشته شده است.
شاید واژه "شارنوری" را زیاد شنیده باشید. شارنوری به میزان نور خروجی از یک لامپ با واحد (لومن) اشاره دارد. هرچه توان و نوردهی لامپ بیشتر باشد، شارنوری آن نیز بیشتر خواهد شد.
با توجه به اینکه این لامپها قابل تعمیر هستند و همچنین با توجه به کیفیت بالای قطعات و اطمینان از قطعات مورد استفاده، گارانتیهای بلندمدت برای آن در نظر گرفته میشود. بنابراین، هنگام خرید لامپ ال ای دی به گارانتی محصول مورد نظر دقت کنید.
تفاوت لامپ های ال ای دی و کم مصرف در چیست؟
لامپهای ال ای دی مصرف برق کمتری نسبت به لامپهای کم مصرف (CFL) دارند. همچنین از نظر طول عمر نیز، چراغهای ال ای دی بهتر عمل میکنند. بر اساس تحقیقات، لامپهای ال ای دی حدود 50000 ساعت و لامپهای کم مصرف (CFL) تنها 8000 ساعت عمر میکنند. علاوه بر این، لامپهای کم مصرف (CFL) به علت ضریب توان کم، توان راکتیو (غیر حقیقی) بالایی دارند. از معایب لامپهای کم مصرف میتوان به استفاده از جیوه در ساختار داخلی آنها اشاره کرد که موجب آسیب به محیط زیست میشود. به علاوه، در صورت سوختن لامپهای کم مصرف، دور انداختن آنها میتواند خطر آلودگی محیط زیست را افزایش دهد.
سخن پایانی
لامپهای ال ای دی دارای بهره نوری بالا و عمر مفید طولانی هستند و در انواع، طرحها و رنگهای مختلف در بازار موجود هستند. در این مقاله از سیتی لایت، ما سعی کردهایم به بررسی این نوع لامپ و کاربرد آن بپردازیم و امیدواریم این مطلب برای شما مفید واقع شده باشد.